Gyere velem...

A tulipános lány

A tulipános lány

Kolodko szobor Vácott – avagy így tért vissza Mária Terézia

2021. július 01. - atulipánoslány

Kolodko megérkezett Vácra is! És hozta magával Mária Teréziát. Természetesen – mint ahogy már megszokhattuk – a szobrász hely- és témaválasztása most sem véletlen.

20210701_133154_copy.jpg

(Fotó: a tulipános lány)

A Duna-parti ékszerdoboz városka újabb kinccsel gazdagodott, és míg Ferenc József egy függőágyban ringatózik a Szabadság-hídon, addig szépséges dédnagyanyja, Mária Terézia Vácon kerül extázisba, legalábbis ez utóbbi állapotot kapcsolta az óriási népszerűségnek örvendő művész, Mykhailo Kolodko, vagyis Kolodko Mihály legújabb aprócska művéhez.

Kolodko témaválasztása ismét zseniális: hiszen a hagyomány szerint, amikor 1764-ben Mária Terézia a város patrónusaként számon tartott Migazzi Kristóf püspök meghívására családjával Vácra érkezett, nem mert átmenni a helyiek által Kőkapunak nevezett építmény alatt.

Mint ugyanis azt ő maga is megtudta, hazánk, sőt Közép-Európa egyetlen Diadalívét mindössze néhány hét alatt építették fel. És bár tették mindezt az ő tiszteletére, a pozsonyi országgyűlésről hajóval érkező királynő mégis kikerülte azt, mert attól tartott, hogy ráomlik, így az ünneplő tömegben inkább leszállt a kocsiról és gyalog sétált el mellette.

20210701_133136_copy.jpg

(Fotó: a tulipános lány)

Hazafele azonban – sokak szerint legalábbis –  már nem félt áthajtatni alatta, látván, hogy még mindig áll, de vannak, akik ezt cáfolják és állítják, hogy a királynő végül egyszer sem ment át semmilyen formában sem a Kőkapu alatt.

Hogy a Diadalív elhagyása okozta megkönnyebbülés tükröződik-e Kolodko Mária Teréziájának arcán, netán a nyári hőség szédíti meg (mert ne felejtsük el, valójában is nyáron érkezett meg Vácra és a mini szobra is éppen a napokban került ki), netalántán magától Váctól esik-e eksztázisba, egyelőre éppen olyan rejtély, mint a tényleges áthaladás kérdése.

20210701_132754_copy.jpg

(Fotó: a tulipános lány)

Az viszont zseniális, hogy az igazi Mária Terézia akár átment, akár nem a Diadalív alatt, miniatűr kiadása végül megtette ezt az utat a szobrász által a facebook oldalára feltöltött videó tanúsága szerint. Kolodko kocsijában ugyanis a királynő pici bronz mása végül csak átutazott a Kőkapu alatt.

Úgyhogy Mária Terézia megkönnyebbülhetett. Mi pedig talán egy újabb történet magját hintettük most el.

A pár napja álló szobornak egyébként éppen a környezetét szépítik, ez további okot ad az örömre.

Vácra pedig, ahol egyébként Mária Terézia és családja is nagyon jól érezte magát, mindenképpen érdemes ellátogatni, hiszen nem véletlenül ékszerdoboz ez a pici város: a Diadalív mellett több olyan látnivaló is van itt, amely egyedülálló Magyarországon, sőt olyan is, ami ritkaságnak számít egész Európában.

De erről egy következő alkalommal írok majd.

Update: Morzsa kutyánk, hegyezd füled...! Újabb Kolodko szobor Vácon!

Extra tipp pedig: ha addig is meglátogatjátok Mária Terézia kicsinyített mását és elsétáltok a Diadalívig, térjetek be egy útba eső cukrászdába, nehogy Ti is megszédüljetek a nagy melegtől! Aztán sétáljatok egy nagyot a Duna-parton!

20210701_125126_copy.jpg

A váciak között oly népszerű Floch cukrászdában (Fotó: a tulipános lány)

A bejegyzés trackback címe:

https://atulipanoslany.blog.hu/api/trackback/id/tr5916610346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2021.07.03. 21:10:29

Ha ez a Kolodko nem lenne, ki kéne találni. Zseniálisak és szerethetők a kis szobrai.
süti beállítások módosítása